A páncélszekrény vagy széf zártípusai

Egy páncélszekrény vagy széf szíve a zár, ezért vásárlás előtt érdemes felmérnünk, hogy milyen igényeknek kell pontosan megfelelnie a páncélszekrénynek, amit vásárolni kívánunk.

A páncélszekrény vagy széf zártípusai

A páncélszekrények minőségi anyagokból készülnek és legfőbb céljuk, hogy megvédjék tulajdonosuk értékeit, emiatt a minőségi anyagok mellett hatalmas figyelem irányul a gyártók részéről a legkiválóbb zárszerkezetek megalkotására is. Egy páncélszekrény szíve a zár, ezért vásárlás előtt érdemes felmérnünk, hogy milyen igényeknek kell pontosan megfelelnie a páncélszekrénynek, amit vásárolni kívánunk.

A zárak tekintetében jelenleg a három legelterjedtebb típus a páncélszekrény piacon a következőek:

  • Kulcsos zárszerkezetű páncélszekrény
  • Mechanikus zárszerkezetű páncélszekrény
  • Elektronikus kombinációs zárszerkezetű páncélszekrény

 

Milyen alapvető különbségek fedezhetőek fel e három típus között?

Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk vizsgálni fontos tudnunk, hogy a zártípusok között jelentős biztonsági különbség nincs, a mi igényeink és a felhasználás jellege a legfontosabb tényező a kiválasztáskor.


Nézzük egyesével ezeket a páncélszekrény típusokat:

  • Kulcsos zárszetkezettel ellátott páncélszekrény:

A tollkulcsos páncélszekrény különösen az egyszerű megoldásokat kedvelő széftulajdonosoknak lehet ideális. Amennyiben nem szeretne bonyolultnak tűnő számkombinációkat megjegyezni, vagy idegenkedik az elektronikus megoldásoktól, úgy a kulcsos páncélszerkény lehet a legideálisabb megoldás. Nem igényel külön áramellátást, sem elemet.
A kulcsos változatok előnye, hogy árban valamivel kedvezőbbek a másik két zárszerkezettel ellátott páncélszekrénynél. Azonban eközben gondolnunk kell arra is, hogy ennél a tipusnál egy tökéletes módot kell találnunk arra, hogy hol és hogyan őrizzük a kulcsot, cserébe az ilyen széfzárak kezelése nem igényel különösebb odafigyelést, vagy gyakorlatot sem pontosságot.

 

  • A mechanikus kombinációs zárral ellátott páncélszekrény

A mechanikus zárszerkezettel ellátott páncélszekrényt a gyakorlottabb széf tulajdonosoknak ajánljuk, bár a helyes használatot bárki elsajtíthatja, a hibázási lehetőség talán ennél a típusú széfnél a legnagyobb, így némi gyakorlat jól jöhet a páncélszekrény megfelelő használatához. A mechanikus kombinációs páncélszekrények árkategóriát tekintve megelőzik a kulcsos páncélszekrény típusokat, azonban az elektronikus zárral szerelt széfeknél olcsóbban elérhetőek. Nincs szükség egyetlen kulcs megőrzésére, azonban a kód észbentartása és a tárcsás zárszerkezet pontos és helyes használata elengedhetetlen az ilyen típusú páncélszekrény esetén. Üzemeltetés tekintetében, ez a széf sem igényel áramot, vagy elemet.

 

  • Az elektronikus kombinációs zárral ellátott páncélszekrény

    Az elektronikus kombinációs zárral ellátott páncélszekrény ötvözi a mechanikus és kulcsos páncélszekrény alapvető előnyeit, azonban fontos tudni, hogy ez nem jelenti azt, hogy mindenki számra ez az ideális zárral ellátott páncélszekrény típus. Elsősorban fontos megemlíteni, hogy elektronikus páncélszekrény esetén, már egy alap típus is magasabb árkategóriát jelent, mint a fenti két páncélszekrény kategória. Kényelmes és biztonságos, a mechanikus zárral szerelt páncélszekrényhez hasonlóan itt is egyetlen kód fejbentartásával kell csak “megbírkóznunk”. Előnye, hogy a mechanikus széfhez képest a használata egyszerűbb, illetve amennyiben gyakrabban kívánunk kódot változtatni, azt az elektronikus zárral szerelt páncélszekrény esetén sokkal könnyebben megtehetjük, mint a mechanikus esetén. A kezelése nem igényel különösebb ügyességet, technikai tudást, vagy gyakorlatot, a hiba lehetőség is kisebb, mint a mechanikus páncélszekrény esetében. Ennél a típusú páncélszekrénynél azonban figyelembe kell vennünk, hogy elektromos áramot igényel, tehát erre figyelmet kell fordítanunk a későbbiekben is, illetve ezzel összefüggésben nedves, magas páratartalmú környezetben nem használható.


Reméljük, sikerült némi támpontot adnunk a zárszerkezetek közötti különbségekről a péncélszekrények világában. Mindenképpen szeretnénk még egyszer kiemelni, hogy nincs “rosszabb” vagy “jobb” e három közül, egyénre szabott, hogy kinek melyik széf-páncélszekrény zártípus a legideálisabb.

A páncélszekrény és széf kínálatunk az alábbi linken elérhető: https://www.royaltrezor.hu/Termekeink


Különös tekintettel arra, hogy a páncélszekrény a legnagyobb értékeinket hivatott őrizni, a végleges döntés előtt érdemes lehet hozzáértő segítségét kérni, hogy az Ön céljaihoz legmegfelelőbb széf vagy páncélszekrény termék kerülhessen a birtokába.

Segítség kérés esetén az alábbi linket található elérhetőségek egyikén tud bennünket felkeresni:  https://www.royaltrezor.hu/Kapcsolat/4/